Haastattelut

Sandra Haeffele – Ranskan menestynein tiibetinmastiffi-kasvattaja.
Kookkaat sisarukset Unkarista.
Yli 1000 koiraa kiinalaisessa tiibetinmastiffi-näyttelyssä.

 

Tiibetinmastiffi on le Dogue de Tibet ranskaksi

Sandra Haeffele on pitkän linjan tiibetinmastiffi-kasvattaja Ranskassa. Hänen kasvattinsa kantavat ylvästä kennelnimeä Domaine de Toundra ja ovat jo vuosia olleet rotunsa kaikkein menestyksekkäimmät näyttelykoirat omassa maassaan.

Sandra on myös vienyt upeita tiibetinmastiffeja moniin eri maihin ympäri maailmaa. Kaksi hänen kasvateistaan ovat myös löytäneet tiensä Suomeen, erittäin menestynyt uros C.I.B POHJ MVA FI MVA SE MVA NO MVA HeW-10 V-10 Chuba Tejakes Namahu du Domaine de Toundra ja kaunis narttu FI MVA Eshi Nam-Ceba du Domaine de Toundra.

Kysymys: Sandra, miten tutustuit tiibetinmastiffi-rotuun? 

Vastaus: Luin ensimmäistä kertaa rodusta kirjasta, siihen aikaan oli hyvin vaikeaa löytää tiibetinmastiffeja Ranskassa! Vuonna 1994 onnistuin löytämään kasvattajan jolla oli pentue suht lähellä missä asun, menin visiitille ja varasin ensimmäisen narttuni.

Valitsin rodun koska sen ominaisuudet ja ennen kaikkea luonne näyttivät sopivan täydellisesti minulle. Olin vaikuttunut rodun olemuksesta ja ylpeydestä.

Kysymys : Kuvaile ihanne tiibetinmastiffisi. Oletko jo omistanut tai nähnyt tämän koiran?

Vastaus: Minun ihanne tiibetinmastiffini pitää olla vahva koira, rakenteeltaan huomattavan kokoinen ja sillä on oltava vaikuttava viehätys. Tiibetinmastiffin pitää olla kookas ja hyvän luonteinen.

Olen nähnyt monta koiraa jotka täyttävät nämä ihanteet. Mutta etsin aina paranneltavaa rotumääritelmän ja omien mieltymyksieni mukaan.

Kysymys : Olet kasvattanut monta erittäin upeaa tiibetinmastiffia vuosien varrella. Mikä on ollut tärkein uroksesi ja narttusi kasvatusohjelmassasi?

Vastaus: Ilman muuta uros C.I.B FR MVA CH MVA BE CH LU MVA VWW-11 Udaipour du Domaine de Toundra, usean maan muotovalio ja monen muotovalio-jälkeläisen isä. Udaipour on kasvatustyöni suurin menestys, syy kansainväliselle arvostukselleni ja omalle menestykselleni.

Nartuista Udaipourin tytär Tsham-Khyi du Domaine de Toundra on emä monelle kauniille jälkeläiselle, joista monista on tullut muotovalioita.

Kysymys: Mitkä seikat tekee näistä koirista niin erikoisia?

Vastaus: Näillä koirilla on erinomainen rakenne, ovat kiinteät vahvalla luustolla ja niillä on runsas turkki. Molemmilla on myös erinomainen luonne: Todella hyvät vartijat mutta samalla myös sosiaalisia. Ja nämä koirat eivät ole koskaan sairaita! Udaipour on melkein 9 vuotta vanha ja terve kun pukki. Tämä on minulle kasvattajana todella tärkeää. Kasvatustyössäni kauneus ei yksinään riitä, haluan myös terveitä koiria.

Kysymys : Olet tuonut kaksi huikean kaunista tiibetinmastiffia Kiinasta, uros Wangdu of Toundra of East Magic Kennel ja narttu Ying-Yang of Toundra of East Magic Kennel. Millä tava(oi)lla nämä koirat ovat eniten yllättäneet sinut?

Vastaus: Koirat saapuivat Ranskaan 4 kuukauden ikäisinä mutta osoittivat hyvin tasapainoista luonnetta pitkän matkustelun jälkeen. Ilahduin ja yllätyin niiden vahvoista mustista ja ruskeista väreistä ja Ying-Yangin uskomattomasta turkista. Koirat kotiutuivat heti uuteen elämäänsä täällä, aivan kun ne aina olisivat olleet täällä.

Kysymys: Mitä tiedät Wangdun ja Ying-Yangin taustoista? Mistä päin Tiibetiä ne alunperin ovat peräisin?

Vastaus: Molempien vanhemmat ovat syntyneet Kiinassa, mutta näiden isovanhemmat tulevat Yushusta.

Kysymys : Esitit sekä Wangdun ja Ying-Yangin Pariisin Maailmannäyttelyssä kesällä (2011). Wangdu sai ERIn ja sijoittui kolmanneksi junioriluokassa. Ying-Yang sai « Erittäin Lupaava » pentuluokassa. Mistä tuomarit erityisesti pitävät näissä koirissa ?

Vastaus : Olen esittänyt Wangdun ja Ying-Yangin jo monen monta kertaa näyttelyissä, ovat aina saaneet ERIn tai « Erittäin Lupaava » ja sijoittuneet hyvin. Tuomarit arvostavat miten ne liikkuvat, erinomaisesti ja rodulle tyypillisesti. Erityisesti Wangdu liikkuu kun leijona ! Wangdun hyvin vahvat värit, musta ruskein merkein herättävät myös tuomarien ihastuksen. Wangdu on ikäisekseen hyvin kompakti ja vahva ja sillä on jo upeasti kehittynyt vahva rintakehä.

Ying-Yang on vielä iso pentu, ei vielä valmis, mutta se on hyvin rauhallinen kehässä ja tuomarien kanssa. Tuomarit pitävät Ying-Yangin söpöstä feminiinistä päästä ja lyhyestä kuonosta. Sillä on myös pitempi karva, aina iso plussa kehässä.

Kysymys: Jos saisit matkata ajassa taaksepäin ja muuttaa jotain mitä olet (et ole) tehnyt tiibetinmastiffi-kasvattajana, mitä muuttaisit?

Vastaus: En oikeastaan halua muuttaa yhtään mitään. En ole jäänyt harmittelemaan yhtään kasvatuksellista päätöstäni.

Kiitos Sandra ja toivotan iloa ja paljon menestystä kauniiden tiibetinmastiffien parissa!

Kysymykset ja käännös suomeksi: Susanne Ojala

Kuvat: Sandra Haeffele

Kuvat yllä: Wangdu-leijona 21kk vanha 2011

Herttainen Ying-Yang 8kk vanha 2011

Ying-Yang 9kk vanha & napakka händleri 2011

Upea Udaipour 5 vuotta vanha

—————————————

Kookkaat sisarukset Unkarista

Haastattelija: Susanne Ojala
Kuvat: Maritta Pesu ja Kenneth Westman

Koska tiibetinmastiffien jako massiivisempiin mastiffi-tyyppisiin ja kevyempiin vuoristokoiriin on todennäköisesti pian edessämme, on kasvattajien pikkuhiljaa päätettävä, mihin suuntaan he ohjaavat jalostustyötään.
Molempia tyyppejä on esiintynyt Tiibetissä jo yli 1000 vuotta, kevyitä ja kuivia kuikeloita paimentolaisten apureina sekä suuria, vaikuttavia mastiffeja, luostareiden ja kylien vartijoina.

Maritta Pesu (Kennel Double Eye Imatralla) toi kevättalvella 2011 Unkarista harvinaisen tiibetiläis-kiinalais-linjaisen urospennun (Seng Khri Hei Xiong ”Hessu”), tuoden näin arvokasta uutta jalostusmateriaalia kasvatustyöhönsä.
Kenneth Westman on elänyt tiibetinmastiffien parissa jo vuodesta 1989. Keväällä 2011 Kenneth toi samasta pentueesta narttupennun (Seng Khri Huan Niu ”Zsi-Zsi”).

Maritta ja Kenneth, onnea uusille tiibetinmastiffi-tuonneille!
Miksi päädyitte juuri näihin pentuihin näistä linjoista?

Maritta: Koska odotin ja toivoin saavani nimeomaan ”Marpon” (Sina Nima Seng Khri, Hessun isä) urospennun ja vihdoin Marposta viime talvena tuli isä. Emä myös oli sopiva sukutaulultaan. Marpon sukutaulun veri on täysin uutta Suomessa ja siksi erittäin tärkeää jalostuksen kannalta. Marpon rakenne on myös todella upea vaikka hän ei olekaan iso uros.

Kenneth: Tiibetinmastiffit Suomessa ovat, kuten kansakin, hieman jääneet ”ajastaan” yksipuoliseksi, rotua ja terveyttä ajatellen päätin hakea vuosikymmenien jälkeen uutta verta perheeseemme. Tiibetinmastiffien koko on huolestuttavasti degeneroitunut Suomessa, ja halusin mastiffin joka vastaa Euroopassa/Kiinassa olevia.

Tiibetinmastiffi on Kiinan arvostettu kansalliskoira ja maailman kallein koirarotu. Ja kyseessä on tottakai suuret, vahvat mastiffit.
Maritta ja Kenneth, teidän molempien pennut olivat jo 6 kuukauden ikäisinä suurempia kun monet aikuiset tiibetinmastiffit Suomessa. Vaikeuttaako pentujenne suuri koko jotenkin niiden liikkumista?

M: Ei vaikeuta, vaan aivan päinvastoin! Hessu liikkuu paljon joustavammin ja ketterämmin kuin tyypilliset eurolinjaiset tiibetinmastiffit, voisi sanoa että kissamaisesti kuin pantteri pitkällä askeleella. Sama pätee myös Sundari/Taiwan-linjaisiin narttutuonteihini Mantaan ja Iitaan. Kevyt, joustava ja nopea liikkuminen on rodullemme erittäin tärkeä ominaisuus.

K: ZsiZsin liikkuminen on kuin lentämistä, en ole kohdannut tiibetinmastiffia joka lentää kuin perhonen ilman ääntä ja juoksee kuin kauris.

Kuvailkaa pentujenne rakennetta ja ulkonäköä. Mitkä seikat teitä erityisesti ihastuttaa?

M: Hessun rakenne on super! Erittäin itsevarma, ryhdikäs, suoraselkäinen, leveä edestä ja takaa jo pennusta asti, vahva luustoinen, erittäin lupaavan pään ja kuonon jo nyt omaava urospentu, joka tulee olemaan aikuisena hyvin vaikuttava uros. Upea hännänkaari ja –kanto, erittäin näyttävä kokonaisuus. Todella iloinen tuontini onnistumisesta kaikin puolin tähän asti.

K: Rakenne on voimakas, ulkonäkö silti erittäin feminiininen.

Suuria tiibetinmastiffeja on aina käytetty vartiokoirina. Joko pentunne osoittavat alkuperäistä vartiokykyä?

M: Kaikilla koirillani vahtiminen on pentuna alkanut viimeistään kesän taittuessa syksyyn, kun illat hämärtyvät ja viilenevät (paitsi Iitalla, joka alkoi vahtia vasta kaksivuotiaana pentujen jälkeen). Näin myös Hessulla, mutta vahtiminen on vielä vähäistä, koska aikuiset nartut eivät hänelle ole vahtilupaa vielä kunnolla antaneet.

K: Kolme päivää kotiin tulon jälkeen ZsiZsi huomasi missä reviiri kulkee, oman alueensa. Hän on erittäin kova vahti, kaikkea joka liikkuu aitamme ulkopuolella on uhka ja näin asiaan myös on reagoitava, ei raivolla vain innolla vahtimiseen.

Minkälaisia pentunne ovat muuten luonteeltaan?

M: Hessu on ollut helppo luonne, kaikkien ihmisten kaveri. Ollut vasta kerran näyttelyssä turistina mukana ja kerran kehässä, ja oli kuin olisi aina ollut isossa tapahtumassa. Itsevarma kokonaisuus. Vahvaluonteinen silti.

K: Rakas, lempeä, voimakas, olennainen asia on perhe ja sen koossa pysyminen. Aktiivinen luonne myös oman reviirin ulkopuolella, joskin varautunut mutta lempeä.

Vielä lopuksi rodun tulevaisuudesta.
Uudet rotumääritelmät tulevat sitten aikanaan. Mutta miten tiibetinmastiffien rotujärjestö täällä
Suomessa (Suomen Tiibetinmastiffit ry) voisi valmistautua tähän rodun kahtiajakoon?

M: Uudet määritelmät tulevat kun tulevat todennäköisesti vuosien kuluttua. Siihen asti toivoisi kaikkien kasvattajien noudattavan rotumääritelmää ja käyttävän jalostukseen vain rotumääritelmän mukaisia koiria. Jos haluaa jalostaa kevyitä ja kuivia kuikeloita, kuten Susanne tämän haastattelun alussa ilmaisi, niin myös näiden koirien tulee olla rotumääritelmän mukaisia ja näyttelykelpoisia. Ylärajojahan rodussamme ei ole, joten isoilla koirilla ei ole vaikeuksia sopia kokonsa ja olemuksensa puolesta rotumääritelmän raameihin. Vahtiviettiä ja sen vaalimista ei tule unohtaa eikä rodustamme tule tehdä sohvaperunoita, joka ei ole vahtikoiran käyttötarkoitus.

K: En ole saannut mitään tietoja rotujärjestön näkemyksistä kahtiajaosta, joskin oletan sen olevan yksipuolisesti omiaan hellivä.

Kiitos Maritta ja Kenneth
ja isot halit Hessulle ja Zsi-Zsille!

(Seng Khri Huan Niu´n ja Seng Khri Hei Xiong´in isä on USA´sta Unkariin tuotu upea uros Sina Nima Seng Khri. Tämän uroksen vanhemmat ovat molemmat syntyneet hyvin kaukaisissa tiibetiläiskylissä, joissa ulkomaalaisia koiria ei ole nähtykään.
Sina Nima Seng Khri´n kasvattaja, USA´ssa asuva kiinalainen tohtori Andrew Wang tutustui ensimmäisen kerran tiibetinmastiffiin 1970-luvun lopulla Guangxin maakunnassa Kiinassa. Sinne tuotiin kaksi valtavaa (”giant”) aikuista tiibetinmastiffia, jotka herättivät tohtori Wangin ihastuksen rotuun.
2000-luvulla yli viiden vuoden aikana, tohtori Wang on tuonut 5 alkuperäistä tiibetinmastiffia kaukaisista tiibetiläiskylistä. Näiden koirien jälkeläiset ovat hyvin arvokkaita tiibetinmastiffi-kasvatukselle täällä lännessä.)


Hessu 3kk vanha


Hessu 7kk vanha


ZsiZsi 6kk vanha


ZsiZsi 6kk vanha

—————————————————————————

Yli 1000 koiraa kiinalaisessa tiibetinmastiffi-näyttelyssä

 

Teksti ja kuvat: Richard W. Eichhorn, USA, 2011

 Kysymykset ja käännös suomeksi: Susanne Ojala

Maailmankuulu tiibetinmastiffi-asiantuntija, -kasvattaja ja –tuomari Richard W. Eichhornin (Drakyi Tibetan Mastiffs) oli tuomarina tiibetinmastiffien kansainvälisessä näyttelyssä helmikuussa 2011 Shanxissa, Kiinassa. Näyttely houkutti paikalle yli 1000 tiibetinmastiffia ja tiibetinmastiffi-tuomareita USAsta, Kanadasta, Australiasta ja Taiwanista.

 

S: Tiibetinmastiffien jalostustyö Kiinassa on kehittynyt vuosien varrella. Kuvaile tärkeimmät parannukset.
R: Mikään ei sekä paranna että vaaranna laatua ja kilpailua yhtä tehokkaasti kun miljoonat US-dollarit. Kiinalaiset liikemiehet ovat hyvin motivoituneet hankkimaan parhaat koirat, kasvattamaan parhaat koirat ja rakentamaan parhaat miljoonia maksavat kennelit. Parhaat pysyvät parhaina ja huonoimmat ovat hätää kärsimässä.
Kiinasta löytyy uskomattoman hienoa laatua. Siellä näkee satoja ja satoja tiibetinmastiffeja jotka ovat tyypiltään alkuperäisiä rotunsa edustajia, yhtä hyviä ja joskus parempia koiria kun mitä meillä on länsimaissa. Koirien rotutyyppi on Kiinassa ylivertaista, rakenteissa ja luonteissa on paranneltavaa.

 

S: Missä luokissa tiibetinmastiffit kilpailevat Kiinassa?
R: Kiinassa järjestetään paljon eri tyyppisiä koiranäyttelyitä. On samanlaisia kun meillä, joissa valitaan yksi ROP, mutta on myös esittelynäyttelyitä joissa ei valita voittajia. Tämä kyseinen näyttely oli enemmän esittely-tyyppinen laatu-luokitus.
Noin 200 junioria (alle 14kk) kilpailivat top-20 sijoituksesta, jotka kaikki saivat diplomin ja palkinnon.
Noin 400 aikuista koiraa jaettiin 3 väriryhmään: black/tan, kulta ja kokomusta. Jokaisessa väriryhmässä palkittiin kolme parasta koiraa pronssipatsaalla, 9 aikuista koiraa palkittiin. Näillä sijoituksilla on odotettavissa miljoonia dollareita astutusmaksuina. Noin 400 pentua esitettiin ja olivat myynnissä hintaan 50.000 – 100.000 US-dollaria.

 

S: Kuvaile näyttelyssä esitettyjen koirien luonteita.
R: Luonteet vaihtelivat laajasti, helposti käsiteltävistä aggressiivisiin. Meitä tuomareita neuvottiin olemaan koskematta koirien päitä, koska koiria ei oltu sosiaalistettu näyttelyihin, eikä suurin osa esittäjistä pystyneet kunnolla pitämään koiriaan kehässä.
Tiibetinmastiffi jalostetaan Kiinassa aggressiivisemmaksi, koska kiinalaiset uskovat näin vaalivansa koirien aluperäistä funktiota Tiibetissä. Uskollisia vain omalle perheelleen ja omistajalle. Kiinalaisten mielestä länsimaiset koirat ovat ns ”sohvakoiria” jotka ovat kadottaneet aidon tiibetiläisen luonteensa. Tiibetinmastiffi joka antaa tuntemattoman ihmisen lähestyä ja koskettaa itseään on kiinalaisten mielestä huonolaatuinen ja –luonteinen.
Suuri osa luonteiden esittelyistä olivat kuitenkin vain sitä…. esittelyä.

S: Eivätkö kiinalaiset lainkaan esitä narttuja? Iso osa koirista kuvissasi ovat uroksia.
R: Suurin osa näyttelykoirista ovat uroksia: kokoa, tyyppiä ja pitkäkarvaiset kaulukset. Tämä näyttely oli helmikuussa, joten moni nartuista oli juuri vierottanut pentunsa eivätkä olleet näyttelykunnossa. Taisin arvostella 7 tai 8 narttua.
Kiinassa vain 1-5% näyttelykoirista ovat narttuja eikä ostosmatkalla koskaan saa nähdä pentujen emää. Kiina on edelleen hyvin patriarkaalinen yhteiskunta kaikilta osin.

S: Näitkö tiibetinmastiffeja jotka mielestäsi olisivat voineet olla sekarotuisia?
R: Meitä (ulkomaalaisia tuomareita) kehoitettiin pitämään silmiämme auki risteytyksien varalta ja tunnistamisessa. Bernhardin-, newfoundlandin- ja kaukaasianpaimenkoirat ovat halvempia ja helpommin hankittavissa lisäämään koirien kokoa. Omassa kehässäni ei esiintynyt yhtään sekarotuista koiraa. Todellisuudessa Kiinassa on paljon enemmän oikeita tiibetiläistyyppisiä tiibetinmastiffeja kun länsimaissa. Meidän länsimaiden tiibetinmastiffeissa näkee edelleen, ja liian usein, vaikutteita (muista) Himalajan koirista.
Mielestäni ainoat tiibetinmastiffit jotka eivät ole puhdasrotuisia ovat valkoiset, ns lumi-tiibetinmastiffit. Näin muutamia näitä koiria kehän ulkopuolella. Nämä ovat mielestäni kehitetty lisäämällä tiibetinmastiffi-linjoihin kaukaasianpaimen-, pyreneittenkoiria ja mahdollisesti maremmano-abruzzese, owczarek podhalanski ja kuvaszia. Tätä valkoista tyyppiä ei pidä sekoittaa puhdasrotuiseen vaalean kultaiseen tiibetinmastiffiin.

S: Mitä me eurooppalaiset ja amerikkalaiset voimme (ja mitä meidän pitäisi) oppia kiinalaisilta tiibetinmastiffi-kasvattajilta?
R: Me voimme oppia että meillä on ensin oltava oikean tyyppinen rotukoira ennenkun meillä voi olla oikein liikkuva ja oikeanluonteinen rotukoira. Rotutyyppi määrittelee rodun. Kiinalaisilla on ollut mahdollisuus hankkia puhtaita tiibetiläislinjoja ja parasta rotutyyppiä, joka on vuosisatoja säilynyt puhtaana Quinghain Ylämaalla / Yushussa. Kiinalaiset eivät yhtäkkiä ole saaneet aikaseksi satoja ja jopa tuhansia oikeantyyppisiä tiibetinmastiffeja näiden kymmenen vuoden aikana, kun suurien koirien kasvatus ja näyttelyissä esittäminen on ollut sallittua Kiinassa. Oikeita tiibetinmastiffeja on säilynyt miehitetyssä Tiibetissä Kiinan valtakauden aikana (1950-luvulta).
Tämän päivän Tiibet on vastahakoisesti poliittinen osa Kiinaa. Kiinalaiset johtavat tiibetinmastiffi-maailmaa sekä määrällisesti että rotutyypiltään ja määrittelevät FCI´n rotumääritelmän rodun alkuperäismaan oikeudella.
FCI-maiden tiibetinmastiffikasvattajien tulisi huomioida nämä tosiasiat. FCI ja Kiina neuvottelevat parastaikaa ja luulisin että uusi tiibetinmastiffien FCI-rotumääritelmä valmistuu 5 vuoden kuluessa.

Me täällä lännessä teimme parhaamme useiden kymmenien vuosien ajan koiramateriaalilla Himalajan eteläpuolelta (Nepalista, Intiasta ja Bhutanista), jossa oli enemmän tai vähemmän tiibetiläisiä linjoja. Nyt meillä on kuitenkin mahdollisuus tuoda jopa satoja puhdasrotuisia tiibetinmastiffi-linjoja Kiinasta / Tiibetistä.
Näitä linjoja meidän on hyvällä suunnittelulla lisättävä terveisiin, hyvärakenteisiin ja hyväluonteisiin linjoihimme joita olemme täällä kehittäneet. Olen iloinen että tämä on jo käytäntöä sekä USAssa että Euroopassa.

S: Näitkö Kiinassa tiibetinmastiffin josta olisit valmis ”antamaan oikean kätesi”?
R: Usean, oikeesti. Kokemuksellani ja tiedollani voisin näitä kiinalaisia huippuyksilöitä käyttäen jalostaa kolmessa sukupolvessa parempia tiibetinmastiffeja kun missään muualla maailmassa. Edellyttäen että minulla olisi noin 20 miljoona US-dollaria.

Voin ilolla todeta, että usea parhaista koiristani olisi sijoittunut tässä kiinalaisessa näyttelyssä. Useiden kymmenien vuosien kova työ on tuottanut tulosta. Koirissani on sekä kokoa, tyyppiä ja ovat rakenteeltaan jopa parempia kun sikäläiset tiibetinmastiffit. Sain inspiraatiota jatkaa yhä edemmäs.

Kuvia Shanxin näyttelystä helmikuussa 2011:
Näyttelyn ROP, uros San-Ho omistajineen, keskellä Richard W. Eichhorn ja toinen TM-tuomari Kathryn Hay Australiasta.
Top-20 junioreita (alle 14kk):
Aikuisia, eri kultaisia sävyjä:
Myyntialue:

Comments are closed.